Zlatá přilba 2018 2. 11. 2018

Zlatá přilba 2018

Sedmdesátý ročník tohoto plochodrážního závodu skončil úspěchem Australana Jasona Doyla, ve chvíli triumfu, stále ještě úřadujícího mistra světa z roku 2017. Společnost na stupních vítězů mu dělali Martin Vaculík ze Slovenska a obhájce prvenství z minulého roku Václav Milík. Především on byl největším hrdinou tohoto plochodrážního svítku. Po jeho pádu v semifinálové jízdě mnoho lidí nevěřilo v jeho návrat na ovál, přesto do finále nastoupil a strhující jízdou vybojoval třetí místo, vzhledem k okolnostem pro mnohé výsledek rovnající se jeho triumfu z loňského závodu. Však to také hlediště náležitě ocenilo.

Pořadatelům se již poslední týden před závodem stalo něco, co pamatovali pouze ti, kdož u závodu byli v osmdesátých létech minulého století. Některé sektory na hlavní tribuně byly vyprodány. Nakonec do hlediště stadionu ve Svítkově našlo cestu během plochodrážním víkendu, který nemá ve světě obdobu o tři a půl tisíce diváků více než v roce 2017. Ti mohli ocenit především další zmodernizované sektory a u příležitosti sedmdesátého ročníku a přivítat patnáct mužů mající ve svém životopise poznámku o vítězství v závodě o Zlatou přilbu. Plochodrážnímu klubu se ve spolupráci s městem Pardubice a Pardubickým krajem podařilo uspořádat akci, která má právem ve svém dovětku „Pardubičtí tahouni“ a „Tvář Pardubického kraje.“

Hlavní závod skvěle doplnil páteční boj juniorů o titul mistra světa ve své kategorii, který si odvezl do své země polský jezdec  Bartos Smektala. Sobotní mládežnický den patřil Dánům, když závod o  Zlatou stuhu vyhrál Patrik Hansen a v kategorii do 250ccm byla v „Jawa cupu“ nejúspěšnější dvojicí jeho krajanů Marcus Birkemose a Rasmus Pedersen.

Celou atmosféru pardubických závodů zřejmě nejlépe vystihuje zdravice presidenta plochodrážní komise FIM k tomuto závodu:

 „Je to čest napsat pár slov o Zlaté přilbě a o Pardubicích obecně. Obojí je součástí mého života už mnoho let, během mé závodní kariéry a je i nyní. Závod o Zlatou přilbu jsem jel mnohokrát a není pochyb, že je to skvělá akce, které i nyní mohu být součástí. Atmosféra je elektrizující, závod fantastický a jsem hrdý a šťastný, že mohu říci, jsem tu také. Pardubice jsou pro mě skoro druhým domovem, krásné město a milí lidé. Letos je to jubilejní 70. ročník Zlaté přilby, což je světový rekord v pořádání takovéto prestižní akce. Já doufám, že tento závod tu bude i nadále.“