Nadcházející půlmaraton má první rekord 13. 4. 2018

Nadcházející půlmaraton má první rekord

Pardubický vinařský půlmaraton, který odstartuje o nadcházejícím víkendu, má svůj první rekord. Zúčastní se jej nejvíce atletů z partnerských a spřátelených měst Pardubic v historii závodu. Na trať se 14. dubna vydá 45 běžců z pěti evropských měst, největší výprava šestadvaceti běžců přijede z německého Selbu.

„Tradice účasti zástupců partnerských a spřátelených měst na vinařském půlmaratonu vstupuje již do druhého desetiletí a mně velmi těší, že zájem o tuto akci neustává, ale naopak roste. Je to přesně to, co od partnerství chceme, provázat životy našich obyvatel, prožívat společně významné chvíle, jakou je pro Pardubice například i půlmaraton, “ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „Těší mě ohromný zájem našich německých sousedů, ale stejně si vážím toho, že opět přijedou zástupci ze švédského města Skelleftea. To se stalo partnerským městem Pardubic před padesáti lety, tedy v době, kdy naši letošní hosté zřejmě ještě nebyli na světě, nebo sotva rozum brali. A právě díky osobním kontaktům obyvatel obou měst naše partnerství vydrželo půl století a věřím, že vydrží ještě mnoho let, “ dodal primátor.

Pardubický vinařský půlmaraton, který je současně i mistrovstvím ČR, odstartuje 14. dubna ve13:00. Již od sobotního rána ale bude na trase závodu, který vede ulicemi Pardubic, živo.  Před desátou hodinou se na start postaví účastníci lidového běhu Vaňka Vaňhy, určeného všem bez rozdílu věku. Po nich vyrazí na trasu půlmaratonu handbikeři, účastníci Českého poháru handicapovaných, a za nimi jezdci pohárového závodu koloběžek. Ve tři čtvrtě na jednu odstartuje závod na deset kilometrů a konečně ve 13:00 vinařský půlmaraton, který je zároveň mistrovstvím ČR mužů a žen v půlmaratonu. Jeho účastníci mají na zdolání téměř 21,1 kilometrové tratě časový limit tři hodiny, ti nejrychlejší se však „poperou“ o prémii v čase podstatně kratším, muži s limitem do 1:04:59, ženy o devět minut delším. 

„Na startu by mělo být i 45 běžců z našich spřátelených měst. Největší početní zastoupení bude mít letos německý Selb, devět lidí přijede z belgického Waregemu, sedm z nich se chystá na půlmaraton, mezi nimi i náměstek tamějšího primátora Jo Neirynck. Čtyři běžci přijedou ze švédského partnerského města Skelleftea, pět z polského Bełchatowa a čtyři z Vysokých Tater, “ řekl Tomáš Cabrnoch z úseku vnějších vztahů pardubické radnice. „Právě jedna ze zástupců Slovenska, Patrícia Puklová loni podala úžasný výkon. S časem 01:24:04 byla 13. mezi všemi ženami, sedmá ve své kategorii a 99. v celkovém pořadí, “ komentoval kvalitu běžců z partnerských a spřátelených měst.

Mezi zástupci Selbu nebude ani letos chybět Ingrid Fink. Nejenže se každoročně vydává na trať vinařského půlmaratonu, ale organizuje půlmaratony v Selbu a podílí se na organizaci vánočních trhů, na nichž nechybí stánek s regionálním zbožím z Pardubic a okolí. „Ze svých návštěv zná Pardubice velmi dobře, stejně jako řada dalších ze všech jmenovaných měst. Pro některé bude ale návštěva našeho města první zkušeností. Připravujeme pro ně mimo jiné i prohlídku města a chceme jim ukázat Pardubice a okolí tentokrát i z jiného úhlu – z paluby výletní lodi Arnošt, “ dodal Tomáš Cabrnoch.