71. Zlatá přilba města Pardubic 30. 9. 2019

71. Zlatá přilba města Pardubic

ZLATÁ PŘILBA

Již 6. řijna v Pardubicích na plochodřážním stadionu odstartuje 71. ročník Zlaté přilby města Pardubic, zároveň se jedná o nejstarší pravidelně pořádaný závod tohoto druhu na světě. Však je to již 90 let, co si první vítěz Zdeněk Pohl nasadil na hlavu vůbec první zlatou přilbu. Pardubické plochodřážní závody mají ve světě obrovský zvuk. Mají dlouholetou tradici a především vysokou kvalitu. Na startu se každoročně objevují jezdci zvůčných jmen, nechybí ani ti, kteří teprve svoji kariéru začínají.

Každý rok do hlediště stadionu ve Svítkově zavítá více než deset tisíc příznivců, ti mohou sledovat atraktivní podívanou na jezdce jedoucích téměř stokilometrovou rychlostí po ovále na strojích, které nemají brzdy. Největším favoritem z řad českých závodníků je Václav Milík, který závod dokázal vyhrát v roce 2017, minulý rok dojel na 3. místě.

FINÁLE MISTROVSTVÍ SVĚTA NA PLOCHÉ DRÁZE DO 21 LET

Již v pátek večer bude tento svátek zahájen závodem finále mistrovství světa v kategorii jezdců do 21 let. Na zdejší dráze se tak stane již po jedenácté v historii tohoto šampionátu. Pardubice jsou nejčastějším místem, kde se o tituly v této kategorii bojuje. Nejvyšší divácká návštěva ze všech závodů těchto šampionátu je tím nejlepším vysvědčením. V letošním roce to opět bude poslední závod seriálu a v Pardubicích tak bude korunován nový mistr světa v této kategorii.

ZLATÁ STUHA JUNIORŮ

Během tradičních třídenních závodů se samozřejmě koná také vložený závod juniorských nadějí, nazvaný Zlatá stuha. Letos již po čtyřicáté páté. Také tento závod se pyšní přídomkem nejstarší plochodrážní závodjuniorů na světě a i on je stejně jako Zlatá přilba starší než samo mistrovství světa v této kategorii. I v tomto závodě se již představilo a zřejmě i představí mnoho budoucích světových šampiónů.

JAWA CUP 250 ccm

Během pardubického plochodrážního víkendu se ve Svítkově uskuteční po šesté také jedna z nejmladších plochodrážních kategorií. Uskuteční se závod dvoučlenných národních družstev v závodě, který nese jméno jednoho z největších podporovatelů této disciplíny – továrny v Divišově, která je promotérem tohoto závodu.

Více informací najdete na http://www.zlataprilba.cz