Hvězdy na pardubickém nebi - Aviatická pouť Pardubice již tento víkend 29. 5. 2019

Hvězdy na pardubickém nebi - Aviatická pouť Pardubice již tento víkend

Pouhých pár dnů nás dělí od zahájení dvacátého devátého ročníku Aviatické pouti, která se na pardubickém letišti uskuteční o víkendu 1. a 2. června. Letový program je připraven, na co se tedy mohou návštěvníci Aviatické pouti 2019 těšit?

Novinkou, která se stane nejen pardubickou, ale i českou premiérou bude jedinečná ukázka adrenalinového létání mezi pylony známého z celosvětově úspěšného seriálu soutěží Red Bull Air Race. Mezi známými nafukovacími pylony své umění předvedou čeští akrobaté Martin Šonka a Petr Kopfstein. Ti na svých speciálech prolétnou trať vymezenou pěti branami, kdy hlavní část trati bude situována přímo před hlavním prostorem pro návštěvníky. Ti budou moci sledovat nejen vlastní soutěžní lety, ale obdobně jako na oficiálních závodech budou mít možnost vidět i přípravy pilotů a jejich týmů před samotným letem. Dvoukolový Demo RBAR bude zařazený mezi ostatní vystoupení Aviatické pouti a uskuteční se po oba dny. Vedle toho se oba čeští mistři oblohy předvedou i v samostatných exhibičních letech.

 Samozřejmě to nebude jediná akrobacie v programu Aviatické pouti. Diváci si dnes snad ani nedovedou představit pardubický svátek letectví bez účasti světoznámé akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatics Team, která patří ke stálicím programu. Na letošním devětadvacátém ročníku bude vystupovat již po pětadvacáté.

 Program Aviatické pouti je vždy putováním v historii letectví a to se neobejde bez dobových letadel. Tu nejstarší historii v podobě letounu Blériot XI, krásného letounu Caudron a dalších strojů z období první světové války zastoupí zdařilé repliky, ale ostatní vystoupení již budou patřit originálním historickým strojům. Na pardubickém nebi pochopitelně nemohou chybět takové druhoválečné legendy jako jsou Spitfire a Mustang, jejichž piloti vždy tyto skvosty předvedou v plné kráse.

 A protože je program koncipován jako velkoprostorové divadlo na vzduchu i na zemi, nebudou chybět ani válečné pozemní scény, pyrotechnické efekty, pozemní technika, vojáci v dobových uniformách a mnoho dalšího. Bohatý program je jako tradičně připraven i pro nejmenší návštěvníky, které čeká mimo jiné velký dětský den či branné závody.

Program:

RED BULL AIR RACE DEMO v programu Aviatické pouti

Velkoscéna z I. světové války

Unikátní BALBO - velkoskupina vzácných druhoválečných letounů na pardubickém nebi

Vystoupení Vzdušných sil Armády ČR

Vystoupení Centra leteckého výcviku Pardubice

Akrobatické vystoupení předních světových showpilotů

Tradiční vystoupení akrobatických skupin

Největší vystoupení unikátních letounů The Flying Bulls ve střední Evropě

Velká prezentace klubů vojenské historie

Auto i moto veteráni

Velký dětský den

 Letiště je otevřeno pro veřejnost od 08:00 do 20:00 hodin.

 Hlavní program probíhá od 12:00 do 17:00 hodin. Program je totožný po oba dny.

 Přesný program včetně mapy areálu a důležitých informací týkajících se parkování či zajištění kyvadlové  dopravy naleznete na webu www.aviatickapout.cz.